Sprawdź, gdzie kupić żurek śląski w butelce.
Obecnie z rzadka już zjadamy dwuposiłkowe obiady. Przez ciągły braku czasu, co generuje pragnienie szybkiego nasycenia się, chętnie omijamy zupy, ograniczając się do potraw niegdyś serwowanych najczęściej jako to drugie danie. Jednak typowo polskie zupy, jak barszcz biały i żurek, będą nam towarzyszyć jeszcze długo. Nawet jeśli samodzielnie gotujemy je już tylko okazjonalnie, to nieprzerwanie stanowią one stały punkt w menu gospód oraz restauracji z polską kuchnią, jak również są tradycyjnie serwowane w trakcie spotkań wielkanocnych czy bożonarodzeniowych.
Żurek to nie barszcz biały – podstawowe różnice
Jeśli spyta się Polaka o zupę przyrządzaną na mącznym zakwasie, to momentalnie przytoczy on albo barszcz biały albo żurek. Sporo osób często nie widzi głównej różnicy między tymi daniami, stosując te nazwy zamiennie. Tymczasem najczęściej żurek przygotowuje się z zakwasu mąki żytniej, barszcz biały zaś – na zakwasie na mące pszennej. To jednakże nie wszystko, co odróżnia te zupy, chociaż trzeba wyraźnie zaznaczyć, iż nie ma jednej kanonicznej receptury na barszcz biały i drugiej na żurek. Gotowanie jest bowiem sztuką, a każda kompozycja składników jest odbiciem zdolności kucharza i jego subiektywnych preferencji. Co jednak da się wskazać to fakt, iż do barszczu białego z reguły dodaje się więcej grzybów oraz warzyw. Barszcz zabiela się także tradycyjnie mlekiem, a do jego zakwaszenia w zastępstwie zakwasu mącznego można zastosować sok z ogórków kiszonych czy z kapusty kiszonej. Tymczasem z żurkiem temat jest bardziej skomplikowany, bo w ramach tej grupy zup wymienia się 3 warianty:
– gęsty, kwaśny żur gotowany najczęściej z pokaźną ilością czosnku, opcjonalnie na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, podawany z kawałkami kartofli;
– umiarkowanie zawiesisty, lekki żurek, zabielany hojnie śmietaną i przyprawiany znaczną ilością majeranku, podaje się go przeważnie z jajkiem i chlebem;
– oraz zalewajkę – czyli “chudą” zupę, w której pokrojone w kostkę kartofle zalewa się zakwasem żytnim bądź chlebowym.
Nie musisz przygotować samemu zakwasu na barszcz biały i żurek
Przyrządzanie zakwasu na wyszczególnione powyżej zupy nie jest trudne, aczkolwiek nie zawsze pierwsza próba kończy się powodzeniem. Na portalach kulinarnych zamieszczono mnóstwo przepisów na zakwas, którymi można się posłużyć. Stosując jednakże domowy zakwas powinno się zaplanować gotowanie zupy z odpowiednim wyprzedzeniem. Tym samym, gdy apetyt np. na barszcz biały najdzie was bez ostrzeżenia, zalecamy wykorzystać gotowy zakwas, który sprzedawany jest w praktycznych butelkach, które wystarczają na zrobienie porcji zupy dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, i tych online, jak i tradycyjnych, bez trudu znajdziemy zakwasy z mąki pszennej oraz żytniej, dzięki którym ugotujemy smakowity barszcz biały i żurek śląski czy też staropolski.
Nasz adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]