Sól to związek chemiczny potrzebny do poprawnego funkcjonowania organizmu człowieka. Jakie własności posiada sól himalajska i niejodowana sól kłodawska? Dlaczego powinno się stosować je podczas gotowania?
Cechy różowej soli himalajskiej
Sól kuchenna to jedna z najważniejszych przypraw, która świetnie podkreśla smak potraw. Jakkolwiek nadmierne wykorzystanie soli może mieć negatywny wpływ na zdrowie, to jej rozważne ilości (nieprzekraczające 6 g w ciągu 24 godzin) są konieczne dla poprawnego działania naszego organizmu. Sól dostarcza wszak sód, czyli pierwiastek odpowiedzialny za utrzymanie optymalnego ciśnienia we krwi oraz gospodarkę wodną. Jednym z najzdrowszych rodzajów soli jest sól himalajska pochodząca ze pokładów szacowanych na 250 mln lat. Składnik ten zawiera mnóstwo cennych pierwiastków oraz minerałów, m.in. cynk, selen czy żelazo, a przy tym jest pozbawiony niebezpiecznych składników i zanieczyszczeń, np. metali ciężkich. Sól himalajska znakomicie wpływa na smak potraw i jest do kupienia zarówno w formie niewielkich, jak i pokaźniejszych kryształków.
Sól kłodawska niejodowana – źródło wapnia, potasu i żelaza
Sól kłodawska z kolei to artykuł o dużym stopniu czystości – zawiera ok. 97% NaCl i jest kapitalnym dodatkiem do tradycyjnych przetworów. Jest między innymi kopalnią magnezu, wapnia czy cynku, czyli pierwiastków koniecznych do zachowania pełni zdrowia. Sól kłodawska pochodzi z kopalni Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie poddaje jej się ługowaniu, dzięki czemu nie zatraca swoich właściwości i jest bez problemu wchłaniana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska jest szeroko używana nie tylko w branży gastronomicznej, ale również sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w lecznictwie, kosmetyce i rolnictwie.
Nasz adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]