Sok z buraków kiszonych i z kiszonej kapusty – bomba witaminowa

sok z kapusty kiszonej, soki z kiszonych warzyw

Od stuleci w polskiej kuchni wykorzystuje się kwaszone warzywa. W ostatnich latach jednak często mówi się też o właściwościach prozdrowotnych soków z kwaszonych warzyw, zwłaszcza z buraków i kapusty. To prawdziwy tzw. super żywność, która coraz częściej pojawia się na półkach sklepowych w działach ze zdrową żywnością.

Sok z kiszonej kapusty – znaczne ilości witamin i minerałów

W dzieciństwie sok z kapusty kiszonej spożywał prawdopodobnie większość z nas. Nasze babcie samodzielnie kwasiły kapustę według rodzinnych przepisów, a po skonsumowaniu całej kapusty nierzadko dawały swoim wnukom kubeczek z sokiem, wyjaśniając, że napój jest kwaśny, jednak nadzwyczaj zdrowy. I to jest prawda! Sok z kapusty kiszonej to świetne źródło witamin! Ma on w składzie znaczne ilości witaminy A, C, E oraz PP, a także przeróżne minerały, jak np. wapń, żelazo oraz fosfor. Wiele osób miewa problem z przywyknięciem do cierpkiego smaku tego soku, ale rekomenduje się sięgać po niego systematycznie, dlatego że wypłukuje toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu, eliminuje toksyny z organizmu, jest on grzybo- i bakteriobójczy oraz ma dobry wpływ na florę bakteryjną jelit, a więc może wspomagać proces odchudzania. Przede wszystkim zaś pomaga uzupełnić deficyt witaminy C, dzięki czemu zwiększa odporność organizmu oraz zapobiega częstym przeziębieniom. Z uwagi na zawarte w nim żelazo sok z kapusty kiszonej poleca się również anemikom. Oczywiście nawet z tak zdrowym produktem nie wolno przesadzać – wystarczy wypijać mniej więcej 1 szklankę soku na dzień.

Sok z kiszonego buraka jest równie prozdrowotny!

Sok z kiszonych buraków jest innym popularnym sokiem, którego używamy od wieków w kuchni, a który pijemy również jako zdrową przekąskę. Zawiera on masę witamin i ma właściwości przeciwzapalne, antyseptyczne oraz antyoksydacyjne. Sok ten wzmacnia odporność: redukuje poziom cholesterolu, poprawia koncentrację, a przy tym dobroczynnie wpływa na przemianę materii. Pomimo że buraki cechują się sporą zawartością cukru, to sok z kiszonego buraka nie ma wysokiego IG i może być spożywany przez diabetyków. Nie poleca się aczkolwiek jego spożycia przez osoby cierpiące na reumatyzm albo choroby nerek, a także kobietom w ciąży i karmiącym piersią.

Jeśli nie posiadasz umiejętności, aby przygotować soki z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz kupić je w ulubionym markecie lub zamówić online na stronie producenta. Pamiętaj jednak, iż tego typu soki należy magazynować w w chłodnym miejscu.

Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz zakupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w niskich temperaturach.

Nasz adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]