Przetwory ekologiczne ze zdrowych upraw – czym się charakteryzują?

Przetwory ekologiczne ze zdrowych upraw – czym się charakteryzują?

Wszystko, czego należy dowiedzieć się o przetworach ekologicznych, uzyskasz na artmankiszonki.pl.

Od prężnego rozkwitu przemysłu spożywczego, który trwa od początku XX wieku, produkty spożywane przez nas na co dzień zaczęto nagminnie nasycać licznymi substancjami przedłużającymi ich zdatność do spożycia. Lecz wraz z dojrzewającym zainteresowaniem nabywców odnośnie tego, co spożywają i jak może to wpływać na ich zdrowie, w ostatnim czasie coraz częściej poszukują oni wyrobów wytworzonych z ekologicznej żywności.

Walory przetworów ekologicznych

By konkretny produkt dostępny w naszym kraju mógł zwać się „ekologicznym”, musi sprostać kilku wymogom. Żywność ekologiczna oraz przetwory z niej wytworzone muszą uzyskać konkretne certyfikaty przyznawane przez upoważnione do tego instytuty. Nadrzędną jednak cechą spożywczych produktów ekologicznych jest to, iż wykorzystane do ich przyrządzenia owoce oraz warzywa uprawiano z zachowaniem wszelkich obostrzeń rolnictwa ekologicznego. To znaczy, że rolnicy nie stosowali syntetycznych nawozów ani pestycydów, które mogłyby niekorzystnie wpływać nie tylko na zdrowie ludzi, lecz które także szkodzą środowisku. Niektóre wszak nawozy zatruwają wody powierzchniowe lub wywołują zakwaszenie gleby, a opryski upraw syntetycznymi pestycydami nieraz powodują np. obumieranie pożytecznych owadów. Natomiast w efekcie ekologicznej uprawy owoce i warzywa posiadają wielokrotnie niższą zawartość azotynów, azotanów i metali ciężkich, a to oznacza, iż mniej tych szkodliwych związków przedostanie się do organizmu ich konsumentów.

Zamawiasz przetwory ekologiczne? Sprawdzaj szczegółowo informacje na opakowaniu

Przetwory ekologiczne podlegają nieprzerwanej kontroli na wszystkich etapach produkcji, w tym także w trakcie transportu oraz przechowywania. Co istotne, gdy artykuł spełnia wymogi, jego wytwórca oprócz typowych informacji m.in. o masie netto, kraju produkcji ingredientów, wartościach odżywczych, dacie przydatności do spożycia i temperaturze składowania, musi dodatkowo bezwzględnie podać numer ID jednostki certyfikującej dany artykuł oraz umieścić logo produkcji ekologicznej UE, czyli białe gwiazdy tworzące w kształt liścia. Poszukując ekologicznych przetworów należy zatem czytać dokładnie etykiety produktów, a nabywając je online w sklepie producenta sprawdzić, czy umieścił on na stronie informację o zdobytych certyfikatach.

Nasz adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]