W tym miejscu znajdziesz kapustę kiszoną.
Niepowtarzalny smak białej kiszonej kapusty jest niezaprzeczalnie cząstką słowiańskiej kultury kulinarnej. Jest ona składową szeregu potraw i każdy Polak dość często kładzie ją na swoim stole. I popieramy to, bo kapusta kwaszona to wyjątkowo zdrowa żywność.
Kwaszona kapusta – czy powinno się jeść?
Kapusta kiszona, albo kwaszona, bowiem tych określeń używa się na zmianę, to jeden z tych artykułów żywnościowych odkrytych za sprawą dążenia człowieka do znalezienia metody na długie przechowywanie pokarmów. W rezultacie wystawienia na działanie fermentacji mlekowej, cienko posiekane liście białej kapusty stają się przydatne do spożycia przez kilka miesięcy. Kiedyś jedzenie kwaszonej kapusty umożliwiało uzupełnienie potrzebne witaminy czy minerały, których pozyskanie podczas zimy było znacznie trudniejsze aniżeli współcześnie. A wypada podkreślić, że kwaszona kapusta posiada mnóstwo substancji potrzebnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. To kapitalne źródło witaminy K wzmacniającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz mającej dodatkowo właściwości przeciwzapalne i przeciwgrzybicze, witaminy C, która zwiększa odporność na przeziębienia, a także witaminy A. W produkcie tym znajdują się też inne ważne dla zdrowia witaminy, czyli te z grupy B (przykładowo B12, B6, B1). Ponadto, kapusta kwaszona to źródło m.in. błonnika pokarmowego, fosforu i wapnia. Zarazem to pożywienie niskokaloryczne, stąd poleca się jego konsumpcję osobom myślących o schudnięciu.
W jakich posiłkach znajdziemy kapustę kiszoną?
Kapusta kiszona na naszych talerzach spotykamy jako bazowy składnik potraw, jak i w dodatkach do nich. Na surowo zwykle spożywa się ją jako surówkę z siekaną cebulką oraz marchwią, która współgra z daniami z ryb czy ziemniaków, a rzadziej na słodko – oprószoną szczyptą cukru. To też produkt, który doskonale harmonizuje z grzybami i czerwonym mięsem, skutkiem tego robi się z niej farsz do krokiecików, pierogów i łazanek. Oczywiście, bez kwaszonej kapusty nie istniałyby najsmaczniejsze polskie dania – góralskiej kwaśnicy, kapuśniaka bądź bigosu.
Zasadniczo każda rodzina posiada swój przepis na kapustę kiszoną, jednak obecnie z rzadka zakwasza się ją w mieszkaniu, gdyż nie ma już potrzeby magazynowania jedzenia na czas zimy. Kwaszoną kapustę w małych i większych woreczkach bez przeszkód kupić można w każdym sklepie, a także można zamówić ją online. Polscy producenci mają w swoim asortymencie także ekologiczną kapustę kiszoną.
Nasz adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]