Zamów ogórki kiszone w folii na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Ogorki-kiszone/13.
Na kanapce, w zupie, w sałatce warzywnej lub jako dodatek do drugiego dania – kwaszone ogórki w naszej kuchni podajemy częściej aniżeli chcielibyśmy przyznać. Nie powinno to dziwić, bo kiszone warzywa są zarówno smaczne, jak i zdrowe.
Jak wytwarza się ogórki kwaszone?
Kwaszone ogórki to warzywa wystawione na działanie naturalnego procesu fermentacji. Ich przygotowanie jest niesłychanie łatwe. Stosuje się do tego duże gliniane garnki bądź beczki z drewna, w których ogórki zalewa się wodą z solą. Potem pozostawia się je na co najmniej kilkanaście dni w chłodnym miejscudo momentu, aż fermentacja mlekowa zakwasi warzywa. Miłośnicy niezbyt kwaśnych smaków mogą spożyć ogórki już po kilku dniach – ogórki tego typu to tzw. ogórki „małosolne”. W bazowej recepturze do solanki wraz z ogórkami wkłada się koper oraz ząbki czosnku, jakkolwiek smak ogórków kiszonych można wzbogacić też różnymi dodatkami, między innymi kawałkami ostrej papryki, liśćmi czarnej porzeczki lub gorczycą. Naturalnie nie wszyscy mają czas czy sporo miejsca w kuchni, aby osobiście zrobić takie kiszonki. Nie każdy posiada też spiżarnię albo piwnicę, w której może składować żywność w większych ilościach. Nie znaczy to jednak, że należy zrezygnować z kiszonych ogórków – w każdej chwili możemy kupić je w markecie na wagę bądź w niewielkich opakowaniach, a więc w kubełkach z rączką czy w woreczkach foliowych, które bez przeszkód da się przechowywać w lodówce.
Jakie składniki odżywcze i witaminy zawierają ogórki kiszone?
Od stuleci powszechnie wiadomo, że sfermentowane warzywa pozytywnie oddziaływają na nasz organizm. Dzieje się tak, gdyż wraz z kwaszonkami wchłaniamy pomocne kultury bakterii, które korzystnie oddziaływają na florę jelit oraz redukują ich pH, poprawiając w konsekwencji proces trawienia. Ale na tym nie koniec! Kwaszone ogórki są nietuczące (dostarczają ledwie 12 kcal na 10 dag), a zarazem zawierają między innymi witaminę C, A i K1, witaminy z grupy B, jak również mnóstwo minerałów potrzebnych do właściwego działania organizmu, jak żelazo, magnez, wapń, cynk i potas. A co z sokiem z kiszonych ogórków? Jeśli nie odpychają cierpkie smaki, nie trzeba wylewać go po zjedzeniu kiszonek. Lepiej go wypić albo wykorzystać do zupy ogórkowej, ponieważ w miarę kiszenia witaminy przenikają po części do zalewy. Należy jednakże podkreślić, na kiszonki powinny uważać osoby chorujące na nadciśnienie – w kwaszonkach może znajdować się wszak znaczna ilość soli.
Nasz adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]