Pomimo, że jesteśmy przyzwyczajeni do sztampowych kombinacji smakowych, nie znaczy to, że zestawianie ze sobą produktów, które pozornie wcale do siebie nie pasują, nie może dać intrygujących i, co ważne, smakowitych efektów. Odkrywamy to na każdym kroku. Silne oddziaływanie na nasz smak miało niewątpliwie otwarcie się na obce tradycje kulinarne, a także możliwość zakupu nieznanych dotąd w naszym kraju artykułów spożywczych. Dzięki temu chociażby zestawienie egzotycznych sosów owocowych z mięsem rzadko już zaskakuje. Ci, którzy posmakowali takich niecodziennych fuzjach smakowych nierzadko zaczynają własne eksperymenty i samodzielnie szukają coraz to bardziej nietuzinkowych kombinacji. By te jednak przyniosły spodziewane efekty, powinno się wcześniej wyposażyć się w stosowną wiedzę.
Food pairing – łączenie aromatów w harmonijną, niezwykłą całość
Chcąc, by nasze kulinarne przygody rzeczywiście były przyczyną ekscytacji i pozwalały ujawnić nowe smakowe przyjemności, wystarczy działać zgodnie z zasadami przyjętymi w współczesnej sztuce kulinarnej. Te, naturalnie, są jedynie instrukcjami, których trzeba przestrzegać, aby aromaty łączyły się w harmonijną, chociaż nietuzinkową całość. Najlepiej uczynimy, jeśli zainteresujemy się food pairingiem. Tak nazywa się się sztukę mieszania ze sobą smaków, które ogólnie uchodzą za zupełnie ze sobą niewspółgrające. Wszelkie wytyczne food pairingu są tymczasem dokładnie przeanalizowane, a u ich podstaw leży głęboka wiedza z dziedziny biochemii, dotyczącą zwłaszcza zawartości danych składników w stosowanych produktach. Food pairing nie traktuje tylko o jedzeniu, ale również o napojach (w tym alkoholowych).
Food pairing. Czy każdy może się to opanować?
Do uprawiania food pairingu potrzebne są duża fantazja oraz wyczucie, aczkolwiek to nie one okazują się najistotniejsze. Dużo bardziej liczy się znajomość zawartości najrozmaitszych substancji w ingredientach potraw, jak również tego, jak łączą się one z innymi związkami. Wobec tego rozsądnym pomysłem będzie udział w szkoleniu z food pairingu prowadzonym przez wykwalifikowanego szefa kuchni – zwłaszcza, iż podzielenie się podstawową wiedzą trwa przeważnie kilkanaście godzin.
Nasz adres:
Warsztat Qulinarny
ul. Okulickiego 51 lokal 282
31-637 Kraków
Mob.: +48 662 311 637, +48 507 771 680
E-mail:
[email protected]