Pieczywo jest w naszej tradycji podstawą jadłospisu człowieka. Jest produkowane z wody, mąki soli, mleka, środków spulchniających (zwykle zaczynu chlebowego albo drożdży) i
[...]
Od prężnego rozkwitu przemysłu spożywczego, który trwa od początku XX wieku, produkty spożywane przez nas na co dzień zaczęto nagminnie nasycać licznymi substancjami
[...]
Obecnie z rzadka już zjadamy dwuposiłkowe obiady. Przez ciągły braku czasu, co generuje pragnienie szybkiego nasycenia się, chętnie omijamy zupy, ograniczając się do
[...]
Niepowtarzalny smak białej kiszonej kapusty jest niezaprzeczalnie cząstką słowiańskiej kultury kulinarnej. Jest ona składową szeregu potraw i każdy Polak dość często kładzie ją
[...]
Kiszone warzywa są tak silnie zakorzenione w tradycyjnej kuchni polskiej, że wydaje nam się, iż jest to wyłącznie słowiański specjał, rzadko przygotowywany w
[...]
Na kanapce, w zupie, w sałatce warzywnej lub jako dodatek do drugiego dania – kwaszone ogórki w naszej kuchni podajemy częściej aniżeli chcielibyśmy
[...]
Od stuleci w polskiej kuchni wykorzystuje się kwaszone warzywa. W ostatnich latach jednak często mówi się też o właściwościach prozdrowotnych soków z kwaszonych
[...]